Vilka typer av takmaterial går det att välja mellan?

2024-01-01

Takbyte eller att lägga om taket är en betydande investering och en komplex process som påverkar hela husets struktur och livslängd. Därför är det oerhört viktigt att anlita en kunnig takläggare för arbetet. Och detta gäller oavsett vilket material du väljer för ditt tak.

När du ska hitta en lämplig takläggare i ditt närområde kan du göra lite enkla Google-sökningar för att hitta aktörer att kolla in närmre. Om du exempelvis bor i Enköping kan du söka efter ”takläggare Enköping” för att hitta takläggare som du kan kontakta och be om offert ifrån.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom de olika typerna av takmaterial som du kan välja mellan, för att hjälpa dig att göra ett informerat beslut.

Nu sätter vi igång!

Plåttak

Plåttak har länge varit ett populärt takmaterial i Sverige, inte minst på grund av dess långa livslängd och goda hållbarhet. Materialet är både starkt och relativt lätt rent viktmässigt vilket gör det enkelt att hantera och installera. Detta minskar också belastningen på husets bärande strukturer.

En av de största fördelarna med plåttak är dess underhållsvänlighet. Det kräver i princip ingen underhåll och håller sig bra mot de skandinaviska väderförhållandena som snö, regn och stark vind. Mångsidigheten i design och färg gör också plåttak till en attraktiv lösning för de som vill ha estetiska vackert tak.

Papptak

Ett annat vanligt förekommande takmaterial är papptak, särskilt på garage, industrilokaler och andra större byggnader.

Det är en typ av rullande takmaterial som är gjort av asfalterade pappremsor. Ett av de mest tilltalande dragen med papptak är dess kostnadseffektivitet; det är generellt billigare än många andra takmaterial som tegel eller plåt.

Lertegel

När det gäller takmaterial med en känsla av tidlöshet och hållbarhet är lertegel svårt att slå.

Detta material har använts i århundraden och fortsätter att vara ett populärt val för dem som söker både estetik och funktion. En stor fördel med lertegel är dess långa livslängd; det är inte ovanligt att dessa typer av tak kan hålla i upp till 100 år. Tak av lertegel ger en estetiskt tilltalande look, och materialet finns i en rad olika färger och former. Det kan anpassas till en mängd olika stilar, från traditionella till moderna fastigheter.

Tegelpannor

Tegelpannor är en annan populär typ av takmaterial, som särskilt passar bra i vårt milt klimat här i Sverige.

Materialet är känt för sin robusthet och förmåga att stå emot tuffa väderförhållanden. Tegelpannor är tillverkade av keramiskt material, vilket inte bara ger en rustik och attraktiv yta men också en hög nivå av hållbarhet.

Grästak

Grästak är kanske inte det första man tänker på när det gäller takmaterial, men det har blivit ett allt mer populärt val bland äventyrliga bostadsägare. Även om det traditionellt sett har varit vanligare på äldre, lantliga byggnader, har grästak börjat få uppmärksamhet som ett miljövänligt och estetiskt tilltalande alternativ för moderna konstruktioner.

En av de mest framträdande fördelarna med grästak är dess miljöpåverkan, eller snarare bristen på sådan. Det erbjuder naturlig isolering och kan hjälpa till att reglera temperaturen i byggnaden. Detta kan i sin tur leda till minskade kostnader kopplat till uppvärmning och kylning.