Vad kostar det att anlita en målare?

2024-06-30

Att anlita en målare kan vara en klok investering för att förnya eller underhålla ditt hem. Men vad kostar det egentligen? Kostnaden kan variera beroende på flera faktorer såsom projektets omfattning, vilken typ av färg som används och om du väljer ett fast pris eller ett rörligt pris per timme eller kvadratmeter.

För att få en bättre uppfattning om vad du kan förvänta dig att betala är det viktigt att förstå vilka faktorer som påverkar slutpriset. Det är vanligt att du får ett fast pris för ditt uppdrag men det kan också finnas situationer där ett rörligt pris är mer fördelaktigt.

Timpris för målare

Timpriset för en målare kan variera beroende på flera faktorer men generellt sett ligger det mellan 400 och 700 kr per timme. Priset kan påverkas av målarens erfarenhet, var du bor i landet och hur komplex målningen är.

Priserna kan vara högre i större städer jämfört med mindre orter. Vissa målare kan erbjuda paketpriser för större projekt vilket kan vara mer kostnadseffektivt. För att få en uppfattning om vad som är rimligt där du bor och det du behöver hjälp med är det alltid en bra idé att jämföra offerter från flera olika målare.

Vad kostar en målare per kvm?

Vad kostar en målare per kvm då? Om vi utgår från att en målare kostar cirka 400 – 700 kr per timme och hinner med cirka 2-5 m² i timmen, landar priset på cirka 800 kr per m² till 3 500 kr per m².

Detta är såklart en ganska lös uppskattning, men eftersom det är rimligt för en målare att hinna måla 2-5 m² i timmen skulle vi säga att denna prisuppfattning är ganska träffsäker.

Faktorer som påverkar priset

När du står i tankarna att anlita en målare finns det, precis som vi nämnt tidigare, flera faktorer som kan påverka kostnaden. Här är några av de viktigaste aspekterna att tänka på:

Målarens pris

Priset kan variera beroende på målarens erfarenhet och rykte. En målare med många års erfarenhet kan ta ut ett högre pris jämfört med en som är ny i branschen.

Vad som ska målas

Omfattningen av projektet spelar en stor roll i priset. Att endast måla ett enda rum är betydligt billigare än att måla hela huset. Detaljer som lister och takhöjd kan också påverka kostnaden.

Var du bor i landet

Var du bor i landet påverkar faktiskt också priset. I större städer som Stockholm och Göteborg kan priserna vara högre jämfört med mindre orter.

Typ av färg

Valet av färg kan också påverka kostnaden. Dyrare färger med högre kvalitet kan kosta mer men de kan också ge ett bättre och mer hållbart resultat.

Förarbete

Förarbetet är en viktig del av måleriprojektet och även detta kommer spela en roll i det slutgiltiga priset för målaren. Om ytorna behöver mycket förberedelse som slipning eller spackling kan detta öka kostnaden.

Andra faktorer

Andra faktorer som kan påverka priset inkluderar tillgång till arbetsplatsen, behov av specialutrustning och eventuella extra tjänster som rengöring efter avslutat arbete.

Begär offert för exakt pris

För att få ett exakt pris på det du behöver få målat är det bäst att begära en offert från en målarfirma. Genom att göra detta får du en tydlig bild av vad arbetet kommer att kosta och kan undvika oväntade utgifter.

Du kan till exempel kontakta en duktig målare i Täby på malare-taby.se för att få en fri offert skickad till dig. Men liknande aktörer och offert-möjligheter finns givetvis oavsett var i landet du bor – så kolla runt på nätet och ta kontakt med de målare som verkar passande för just ditt projekt. Detta ger dig möjlighet att jämföra priser och tjänster innan du bestämmer dig vilket kan vara till stor hjälp i planeringen av ditt projekt.