Renovera eller byta ut gamla fönster?

2024-06-05

Om fönsterna i ditt hem börjar bli slitna är det naturligt att frågan kring att renovera eller byta ut dessa helt och hållet dyker upp. Detta val påverkar både bostadens utseende och dess energieffektivitet.

Men för att kunna göra ett välgrundat beslut är det viktigt att förstå fördelarna med att renovera befintliga fönster jämfört med att installera helt nya. Renovering av fönster kan ofta vara en kostnadseffektiv lösning som också bevarar husets karaktär. Å andra sidan kan helt nya fönster erbjuda bättre isolering och mindre underhåll över tid.

Det lönar sig oftast att renovera fönster

Renovering av fönster är ofta en förnuftig investering, speciellt för husägare av äldre fastigheter som sekelskiftesvillor eller kulturmärkta byggnader. Det kan ta emot att ersätta originalfönster med nya när de befintliga inte bara bär på historiskt värde utan ofta också är av högre kvalitet.

Gamla fönster tillverkades vanligtvis av gediget kärnvirke och med en hantverksskicklighet som är svår att finna idag. Genom att välja renovering kan man bibehålla husets unika karaktär samtidigt som man förbättrar dess energieffektivitet och funktionalitet utan att kompromissa med utseendet. Dessutom är renovering i regel ofta mer kostnadseffektivt jämfört med totalt fönsterbyte vilket gör valet ännu mer gynnsamt.

Så avgör du om ett byte är nödvändigt

I vissa fall kan det dock vara nödvändigt att byta ut gamla fönster snarare än att renovera dem. För att ta detta beslut bör du först noggrant undersöka fönstrens nuvarande skick. Kontrollera tecken på allvarlig skada såsom röta, sprickor i karmar eller problem med fönstrets funktion, till exempel om det är svårt att öppna eller stänga dem.

En annan viktig aspekt är att se över fönstrens isoleringsförmåga. Om dina energikostnader är höga och du märker drag från fönstren kan detta vara en indikation på att isoleringen är otillräcklig och att ett byte kan vara mer kostnadseffektivt på lång sikt.

Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du göra ett välgrundat beslut om huruvida ett byte av fönster är nödvändigt för ditt hem.

Anlita hantverkare för att få hjälp

Utförandet av en fönsterrenovering eller fönsterbyte är inte alltid enkelt. Det kräver noggrannhet och kunskap för att säkerställa att allt blir korrekt utfört.

Genom att anlita en hantverkare för en fönsterrenovering Stockholm eller fönsterbyte i någon annan del av landet kan du känna dig trygg i att arbetet utförs med hög kvalitet och att resultatet blir hållbart över tid. De kommer även kunna ge massor av råd och tips om hur du bäst underhåller dina fönster framöver för att förlänga deras livslängd.