När är det dags att ta en paus från sitt spelande?

2023-03-24

Att spela oavsett om det kommer till casinospel eller tv-spel kan vara väldigt beroendeframkallande och kan bli ett allvarligt problem om man inte spelar på en måttlig nivå.

För att kunna spela ansvarsfullt är det viktigt att veta när det är dags att ta en paus från spelandet både för din ekonomiska säkerhet och för ditt mentala välbefinnande. Om du märker att du blir frustrerad när du förlorar eller inte kan kontrollera hur mycket pengar du spenderar, eller hur mycket tid du lägger ner på spelandet är det en bra signal till att ta en paus.

Du spelar under längre perioder än du tänkt dig

Spelande kan vara en bra flykt från vardagen, men när det börjar ta över och avbryta dina dagliga aktiviteter är det dags för att kanske ta en paus.

Om du börjar känna att du måste spela mer och mer för att få samma kick eller spänning är det ett annat tecken på att det kan vara dags att lägga spelandet åt sidan för ett tag.

Det är helt okej att känna att man då och då behöver spela lite för att kunna tänka på något annat, men när spelandet är din enda möjlighet till flykt eller underhållning, kan det börja bli ett problem.

Spelandet påverkar dig negativt ekonomiskt

Det tydligaste tecknet på att det är dags att ta en paus från spelandet är när det börjar påverka din ekonomi. Om spelandet har belastat din budget och du inte kan betala för nödvändiga saker såsom mat, hyra och räkningar är dags att sätta stopp för detta.

Om spelandet har orsakat någon form av ekonomisk svårighet för dig, t.ex. skuldsättning eller andra personliga ekonomiska problem, är det viktigt att du tar en paus och hittar mer ansvarsfulla sätt att roa dig.

Det är olika för alla

Spelande är olika för alla, men det viktiga att veta när det är dags att ta en paus. Om du känner att ditt spelande håller på att bli ett problem, prata med någon du litar på och sök professionell hjälp om det behövs.

Om du vidtar dessa åtgärder och är vaksam på dessa varningstecken kan du se till att spelandet förblir roligt och underhållande i många år framöver.