Hur ofta bör man lägga om taket?

2024-05-03

Taket är en av de viktigaste delarna av ett hus eftersom det skyddar mot väder och vind. Ett tak i gott skick förlänger livslängden på din bostad och förebygger skador från läckage och fukt.

Men precis som de flesta delar på våra hus har tak en begränsad livslängd och måste så småningom bytas ut. Hur ofta taket behöver läggas om beror på flera faktorer som taktyp, klimat och underhåll.

I den här guiden går vi igenom de vanligaste taksorterna och ger råd om hur ofta ett takbyte är rekommenderat för att undvika problem som kan leda till kostsamma problem.

Genomsnittliga livslängden på tak

I genomsnitt kan ett tak förväntas hålla i ungefär 40 år. Detta antal år är dock inte hugget i sten, då livslängden på ett tak till stor del påverkas av vilket material det är gjort av. Kom ihåg att ett väl underhållet tak även kan hålla betydligt längre än den genomsnittligt förväntade livslängden.

Det är därför viktigt att regelbundet kontrollera och underhålla sitt tak för att maximera dess livslängd. Takmaterialet spelar dock som sagt en central roll i hur ofta det blir nödvändigt att byta ut taket.

Så länger håller olika typer av tak

Valet av takmaterial har en direkt påverkan på den förväntande livslängden på taktet. Nedan följer en översikt över hur länge olika typer av takmaterial i snitt håller under optimala förhållanden.

Plåttak

Plåttak är ett populärt val för många husägare tack vare dess hållbarhet och förmåga att stå emot tuffa väderförhållanden. Med korrekt underhåll kan takplåt hålla mellan 30 till 50 år. Det är dock viktigt att regelbundet kontrollera takplåten för eventuella skador eller tecken på slitage för att säkerställa att den når sin maximala livslängd.

Betongpannor

Betongpannor är kända för sin robusthet och förmåga att hålla länge. Precis som med plåttak kan betongpannor under goda förhållanden och med rätt skötsel ha en livslängd på 30 till 50 år.

Tegelpannor

Tegelpannor står i en klass för sig när det gäller hållbarhet. Med en potentiell livslängd på upp till 100 år är de ett utmärkt val för den som söker ett långsiktigt takmaterial.

Takpapp

Takpapp, som ofta används som det underliggande lagret på många tak, har en begränsad hållbarhet på runt 30 år. Det är viktigt att notera att även om det yttre lagret av taket kan se bra ut, kan behovet av ett takbyte bestämmas av takpappens skick. Regelbunden inspektion är nyckeln till att upptäcka när det är dags att byta ut takpappen.

Anlita takläggare när det väl blir dags

När det väl blir dags för dig att lägga om taket är det av största vikt att arbetet utförs korrekt. Genom att anlita en pålitlig takläggare säkerställer du att arbetet håller en hög kvalitet och att ditt nya tak skyddar mot väder och vind i många år framöver.

Vårt råd är att du undviker att påbörja ett sådant projekt på egen hand om du saknar nödvändig erfarenhet eller kunskap, då detta kan resultera i dyra misstag och potentiellt allvarliga problem framöver. Vårt tips är att du bör anlita en aktör som verkar i ditt närområde (t.ex. en pålitlig takläggare Åkersberga om du bor i eller runt Åkersberga) då de besitter den erfarenhet och de verktyg som behövs för att garantera att arbetet utförs säkert och effektivt, samtidigt som de känner till eventuella lokala förutsättningar i ditt område.