Hur du anlitar en takläggare tryggt och säkert

2024-06-30

Takrenoveringar och takbyten är både stora och viktiga projekt. Ett nytt tak skyddar inte bara ditt hem mot väder och vind, utan kan också öka husets värde och utseende markant. Att anlita rätt takläggare är avgörande för att få ett bra slutresultat. En oerfaren eller oseriös takläggare kan ställa till med stora problem som läckor, skador och dyra extrakostnader.

I den här guiden går vi igenom vad du bör tänka på när du anlitar en takläggare, för att undvika fallgropar och istället känna dig trygg under hela processen. Det handlar om allt från att kontrollera företagets referenser och licenser till att jämföra offerter och material.

Viktiga saker att tänka på

Vi vet att det nästan kan känns överväldigande att veta vad man ska tänka på när man ska anlita takläggare.

Med allt från referenser, garantier och skriftliga avtal är det inte en överdrift att säga att nästan vem som helst kan uppleva det krångligt. Därför har vi här nedanför tagit fram några viktiga saker att tänka på när du anlitar en takläggare.

Kontakta flera takläggare

För att få en bra uppfattning om marknadspriser och kvalitet är det klokt att kontakta flera takläggare. Genom att göra detta kan du jämföra tjänster och priser för att hitta det bästa erbjudandet.

Se även till att ta in en offert från var och en av dessa. På så sätt kan du jämföra priser, material och inkluderade tjänster. Vilka aktörer du ska kontakta kan enbart du själv bestämma, men du kan enkelt hitta ett gäng olika företag genom att söka på nätet – det gäller oavsett om du är på jakt efter en takläggare Trosa eller i någon annan del av landet.

Kolla upp referenser

En seriös takläggare ska inte ha några problem med att uppvisa referenser från tidigare kunder. Kontakta några av referenserna och fråga om deras upplevelse – var jobbet väl utfört, höll de tider och budget och hur var servicen?

Du kan även söka efter recensioner på nätet och på olika forum. En takläggare som gjort många bra jobb kommer sannolikt ha ett gott rykte.

Kontrollera behörighet och kompetens

Kontrollera att takläggarna har rätt behörigheter och certifieringar som krävs för att utföra takreparationer och installationer och be att få se relevanta intyg på detta.

Prata också med dem om deras erfarenhet och kompetens. Hur länge har de jobbat som takläggare? Har de specialistkompetens för vissa typer av tak? Att välja en erfaren takläggare minskar risken för problem.

Kontrollera garantier och försäkringar

Alla seriösa takläggare bör kunna erbjuda garantier på utfört arbete och material. Kolla även upp tillverkningsgarantier för de takmaterial som ska användas.

Utöver detta bör du också se till att takläggaren har en gällande ansvars- och olycksfallsförsäkring som täcker eventuella skador på ditt hem eller olyckor på arbetsplatsen. Detta minskar din risk avsevärt.

Skriv avtal med takläggaren du anlitar

När du valt ut en takläggare, se till att allt som ingår i jobbet specificeras i ett skriftligt avtal som båda parter skriver under.

Här bör pris, material, start- och slutdatum, garantier och betalningsplan ingå. Ett avtal skyddar båda parter och är alltid viktigt att ha.

Se till att företaget innehar F-skattesedel

Avslutningsvis, begär att se företagets F-skattesedel för att säkerställa att de sköter sina skatter och avgifter korrekt. Detta gör det även möjligt för dig att utnyttja ROT-avdraget på dessa typer av arbeten.