Äger du en elbil eller funderar du på att skaffa en? Om så är fallet så är det viktigt att du är väl förberedd när det kommer till laddningsalternativ. Att äga en elbil innebär mer än att bara byta ut bensin eller diesel mot elektricitet – det innebär också att har en plan kring hur och var du ska ladda ditt fordon.
För många innebär detta att ha tillgång till en laddstolpe hemma. Men vilka är egentligen fördelarna med detta, vilka olika typer finns det och vad bör man tänka på vid installation? I denna artikel kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om laddstolpar för att kunna göra det mest informerade valet för ditt hem och din elbil.
Varför kan man inte bara ladda i vanligt eluttag?
Det är viktigt att förstå att ladda en elbil är inte samma sak som att ladda en mobiltelefon eller en bärbar dator, trots att det kan tyckas vara en liknande process. Elbilar har betydligt större batterier än de små enheter vi är vana vid att ladda hemma och kräver därför mer ström för att ladda.
Ett vanligt eluttag levererar ofta inte tillräckligt med ström för att effektivt ladda ett elbilbatteri. Det betyder att laddning via ett vanligt uttag kan vara extremt långsam och otillräcklig för den dagliga användningen av bilen, särskilt om du kör längre sträckor regelbundet.
Dessutom kan konstant laddning av en elbil från ett vanligt eluttag på sikt skada både bilens batteri och det elektriska systemet i ditt hem. Detta beror på att det höga, konstanta strömuttaget kan överbelasta det el-systemet i ditt hem.
Och det är där laddstolpar kommer in i bilden. Dessa enheter är speciellt utformade för att hantera de höga kraven på ström som en elbil behöver och erbjuder snabbare och säkrare laddning jämfört med vanliga eluttag. De är byggda för att klara av långvarig och intensiv användning utan risk för skador på ditt hem eller bil. Dessutom kan laddstolpar ofta programmeras för att dra nytta av lågpristider för el vilket kan spara pengar i längden.
Laddstolpar kan ha olika kontakter
När du överväger att installera en laddstolpe hemma är en viktig aspekt att tänka på vilken typ av kontakt den har. Precis som att olika länder har olika uttagsstandarder så finns det olika typer av kontakter för laddstolpar. Vilken typ du behöver beror på vilken elbil du har och det är avgörande att du väljer en laddstolpe med rätt kontakt för din bil.
De vanligaste typerna av laddkontakter i Europa är Typ 1 och Typ 2. Typ 1 används oftast av asiatiska bilfabrikanter, medan Typ 2 har blivit den europeiska standarden och används av de flesta europeiska och amerikanska bilfabrikanter. Dessutom finns det snabbladdningsstandarder som CHAdeMO och CCS, vilka möjliggör ännu snabbare laddning men också kräver specifika kontakter.
Valet av rätt kontakt är avgörande för att säkerställa att du kan ladda din bil effektivt och säkert. Kom ihåg att kontrollera vilken typ av laddkontakt din bil stöder innan du köper en laddstolpe. Och även om många moderna laddstolpar kommer med flera kontakter så är det alltid bäst att dubbelkolla så att du kan välja den bästa laddstolpen för din bil.
Det finns olika säkerhetsnivåer
När det gäller att ladda en elbil är säkerhet en grundläggande aspekt att beakta. EU har etablerat fyra olika säkerhetsnivåer (kända som Mode 1 till Mode 4) för att standardisera och garantera en säker laddning.
Mode 1 refererar till den enklaste formen av laddning, det vill säga att ladda en bil från ett vanligt hushållsuttag med hjälp av en portabel laddare. Denna metod har dock flera begränsningar i form av säkerhet och effektivitet – vilket gör att det i de flesta fall inte rekommenderas.
Mode 2 är en uppgradering av Mode 1 där laddningskabeln har inbyggda säkerhetsfunktioner som t.ex. en jordfelsbrytare för att skydda mot eventuella fel som kan uppstå under laddning. Även om det är säkrare än Mode 1 så har Mode 2 fortfarande begränsningar när det kommer till laddningseffektivitet.
Mode 3 är den nuvarande standarden för normal- och semisnabbladdning i EU och det innebär laddning via en dedikerad laddstolpe. Dessa laddstolpar har speciella säkerhetsmekanismer som ger en säker och effektiv laddning. Dessutom möjliggör Mode 3 laddning på upp till 22 kW vilket innebär att de flesta elbilar kan laddas helt på bara några timmar.
Slutligen har vi Mode 4 som innebär snabbladdning via en DC-laddstolpe. Dessa laddstolpar har en inbyggd laddare som konverterar växelström från elnätet till likström som bilens batteri kan ta emot direkt. Detta gör det möjligt att ladda de flesta elbilar till 80% på bara 20-30 minuter. Detta mode är EU:s standard för snabbladdning.