5 viktiga tips inför en takläggning

2024-07-10

Att lägga ett nytt tak eller renovera ett befintligt utgör en stor investering för de flesta hushåll. Det är inte bara en fråga om takets utseende, utan det handlar om husets kanske viktigaste skydd mot väder och vind.

I denna artikel kommer vi att gå igenom fem viktiga tips som hjälper dig att förbereda dig inför takläggningen. Dessa råd, som sträcker sig från frågor kring bygglov till rätt val av hantverkare.

Kolla upp om du behöver bygglov

Innan du påbörjar några arbeten med taket är det alltid bäst att först undersöka om du behöver något bygglov eller inte. Bygglovskraven kan variera beroende på din kommun och typen av takarbete som ska utföras.

För nybyggnationer och större renoveringar är det ofta ett krav, medan mindre reparationer ibland kan genomföras utan tillstånd. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få rätt information och undvika onödiga överraskningar.

Anlita en behörig takläggare

Se till att den du anlitar för att lägga ditt tak är behörig och har nödvändiga certifieringar. Detta säkerställer att arbetet utförs korrekt och i enlighet med gällande byggnormer och säkerhetskrav.

En behörig takläggare har den kunskap som krävs för att förstå de tekniska aspekterna av takläggning samt hur olika material beter sig under olika förhållanden. Det är också viktigt att kontrollera att takläggaren har en giltig försäkring som skyddar både dig och arbetarna under projektets gång.

Granska offerten noggrant

På samma spår kring anlitandet av takläggare är det också värt att poängtera vikten kring hur du bör tänka kring offerterna som du får skickad till dig. Först och främst bör du se till att åtminstone begära offert från 3 olika takläggare. Att jämföra flera offerter ger dig nämligen en bättre överblick och kan hjälpa dig att fatta ett mer välgrundat beslut.

Som ett konkret exempel kan vi nämna att du som bor i Västerås kan, på vasteras-taklaggning.se, begära offert från takläggare i Västerås. Denna möjlighet finns dock i princip oavsett var du bor i landet då det finns många duktiga målare i vårt avlånga land.

När du mottagit offerterna är det också viktigt att inte bara fokusera på priset utan även på vad offerten inkluderar. Se till att alla nödvändiga arbeten och material specificeras tydligt. Detta undviker missförstånd och oväntade kostnader längre fram i processen.

Nyttja ROT-avdraget

ROT-avdraget ger dig möjlighet att dra av 30 % av arbetskostnaderna direkt på fakturan när du anlitar en takläggare. Detta gör att den totala kostnaden för ditt takprojekt blir betydligt lägre.

För att kunna nyttja avdraget måste du vara registrerad som ägare till bostaden och arbetet måste utföras på din permanenta bostad. Kontrollera alltid med din takläggare att de hanterar ROT-avdrag så att du kan dra nytta av denna möjlighet.

Passa på att skaffa solceller

I samband med att du ska genomföra en takläggning är det nästan alltid ett smart drag för plånboken att installera solceller i samma veva.

Alla ställningar är redan på plats vilket kan minska de initiala kostnaderna för installationen och taket kommer vara i bra skick, vilket alltid är en fördel när man ska montera solceller. Det är ett smart drag för både plånboken och planeten. Men kolla alltid upp om det är lönsamt och passande för just dig och ditt projekt.