5 vanliga problem i badrummet

2024-05-20

Badrummet är en plats där många problem kan uppstå.

Dessa vanliga bekymmer – allt från läckande kranar till dålig ventilation – kan påverka både komforten och funktionen i vårt hem. I denna artikel kommer vi att just lista 5 vanliga problem som ofta uppstår i badrummet.

Nu sätter vi igång!

1. Stopp i handfatet

Stopp i handfatet är ett av de vanligaste problemen i badrummet. Detta sker ofta när bland annat hår och tvålrester samlas i vattenlåset under handfatet. Med tiden kan dessa ansamlingar blockera vattenflödet vilket leder till att vattnet inte kan rinna ut som det ska.

För att lösa detta problem bör du börja med att demontera vattenlåset. Det är vanligtvis enkelt att skruva loss det för hand eller med hjälp av en tång. När vattenlåset är borttaget är det viktigt att rengöra det noggrant och ta bort allt som samlats och orsakat stoppet. Om problemet skulle kvarstå kan det vara nödvändigt att använda en avloppsrensare för att trycka igenom stoppet.

2. Rinnande toalettstol

En rinnande toalettstol kan tyckas vara ett mindre problem, men det leder till onödigt vattenslöseri och kan orsaka höga kostnader på vattenräkningen över tid. Detta problem uppstår ofta på grund av fel i toalettens inre mekanismer såsom problem med spolknappen.

För att åtgärda en rinnande toalett bör du först identifiera orsaken till läckaget. Det kan vara så enkelt som att justera flottören för att förhindra att vattennivån blir för hög eller byta ut en gammal tätning som inte längre förseglar ordentligt. I många fall kan dessa åtgärder göras på egen hand med grundläggande verktyg och reservdelar från närmaste byggmarknad.

3. Droppande kranar

Droppande kranar är inte bara irriterande utan kan även leda till onödigt höga vattenräkningar.

Orsaken till att kranar börjar droppa är ofta relaterad till slitage på inre delar som packningar. Dessa komponenter utsätts för konstant tryck och med tiden kan de försämras vilket resulterar i att vatten läcker ut.

4. Sprucken fog

Sprickor i fogarna mellan kakelplattorna i badrummet är inte bara ett utseendemässigt problem utan kan också leda till allvarligare skador om de inte åtgärdas i tid.

Vatten kan tränga igenom spruckna fogar och orsaka fuktskador bakom plattorna vilket i sin tur kan leda till mögel och andra problem. Det är därför viktigt att regelbundet inspektera fogarna i ditt badrum för sprickor eller tecken på slitage. Så om du upptäcker att fogarna börjar visa tecken på åldring eller sprickbildning är det dags att byta ut eller reparera dem snarast möjligt.

5. Felaktig lutning

Felaktig lutning i badrumsgolvet är ett vanligt och irriterande problem som kan leda till allvarliga fuktskador. När golvet inte lutar korrekt mot golvbrunnen samlas vatten i pölar istället för att rinna av som det ska. Detta kan inte bara skapa en halkrisk utan också bidra till att fukt tränger in i golvet och väggarna vilket med tiden kan leda till exempelvis mögel.

För att undvika dessa problem är det viktigt att golvet har rätt lutning. Det högsta punkten bör vara vid dörröppningen för att säkerställa att inget vatten rinner ut i andra delar av bostaden.

Anlita rörmokare för att få hjälp

När badrumsproblem blir för avancerade för att hanteras på egen hand är det lämpligt att överväga att anlita en rörmokare. Det är viktigt att jobbet utförs korrekt för att undvika framtida problem och potentiella kostnader.

Om du letar efter en rörmokare kan du kolla runt på nätet i just ditt område. Många rörmokare har nämligen egna webbplatser där de listar vad de kan hjälpa till med, samt erbjuder möjligheten att begära en offert – och ett exempel på en sådan webbplats är rormokare-smaland.se. Men givetvis finns det många andra som också fokuserar på andra delar av landet, så du kommer högst sannolikt att kunna hitta någon lämplig aktör i ditt närområde.