3 tips hur man får fasaden att hålla längre

2023-12-04

Ett av de mest lönsamma besluten en husägare kan ta är att investera tid och energi i att underhålla husets fasad. Inte nog med att det bidrar till husets estetiska utseende, skyddar det också byggnaden från skador orsakade av väder och tid.

I denna artikel kommer vi att dela med oss av 3 praktiska tips som kan hjälpa dig att förlänga livslängden på din fasad. Vi kommer att diskutera allt från materialval till regelbundet underhåll och professionella inspektioner.

1. Granska och gå igenom fasaden regelbundet

En viktig del av underhållet är att regelbundet granska och gå igenom fasaden. Detta bör göras minst en gång om året, men om ditt hus är beläget i ett område med hårt väder så kan det vara klokt att göra det oftare än så.

Årliga kontroller

Det är klokt att genomföra årlig kontroller av fasaden. Vi rekommenderar minst 1 kontroll per år, men 2 kontroller är ännu bättre. Ta ett varv runt huset, helst både på våren och hösten, för att säkerställa att allt är som det ska. Detta kommer att ge dig en chans att identifiera eventuella problem tidigt och förhindra att de blir värre. Det kan vara bra att ha en checklista för att se till att du inte missar något.

Var vaksam på mörka fläckar och sprickor

Under din granskning bör du vara särskilt uppmärksam på eventuella mörka fläckar eller sprickor. Mörka fläckar kan vara ett tecken på mögel eller fukt, vilket kan leda till allvarliga skador om det inte åtgärdas. Sprickor, å andra sidan, kan vara ett tecken på strukturella problem. Om du hittar något av dessa tecken, bör du ta itu med dem så snart som möjligt.

Använd teknik till din fördel

Med dagens teknik, kan du även använda drönare för att inspektera svåråtkomliga delar av din fasad. Detta kan hjälpa dig att upptäcka problem som du kanske inte skulle ha märkt annars.

Genom att regelbundet granska och gå igenom din fasad kan du säkerställa att den håller sig i gott skick och håller längre. Detta är inte bara bra för husets utseende, men även för dess värde och livslängd.

2. Reparera små skador direkt

En av de mest effektiva metoderna för att förlänga fasadens livslängd är att reparera små skador så snart de upptäcks. Detta beror på att små sprickor och skador kan utvecklas till större problem om de inte åtgärdas i tid. Om du till exempel märker en liten spricka i fasaden, bör du omedelbart vidta åtgärder för att reparera den. Om sprickan får fortsätta att växa kan det leda till mer omfattande och kostsamma reparationer i framtiden.

Genom att reparera små skador direkt kan du försäkra dig om att din fasad håller längre, ser bättre ut och bidrar till att skydda din fastighet. Så nästa gång du ser en liten skada på din fasad, kom ihåg att agera snabbt för att lösa problemet direkt.

3. Låt proffs sköta renoveringen

Även om det kan vara frestande att ta itu med fasadrenovering på egen hand för att spara pengar så kommer slutresultatet oftast blir bättre om du anlitar en kunnig hantverkare för att utföra arbetet. Genom att låta en expert sköta renoveringen kan du dra nytta av deras kunskap och erfarenhet, vilket resulterar i högre kvalitet på det utförda arbetet.

En kvalificerad hantverkare kommer att kunna identifiera och åtgärda problem som kanske inte är uppenbara för otränade ögon. Dessutom kommer de att följa alla relevanta byggregler och säkerhetskrav, vilket kan ge dig en extra trygghet. Det finns en mängd olika kvalificerade hantverkare tillgängliga, oavsett om du söker efter hjälp med fasadrenovering Lund eller någon annan del av landet. Du kan enkelt hitta aktörer att kontakta genom att söka runt på nätet och be om tips från vänner och kollegor.