3 sätt du kan sänka din elförbrukning på

2022-11-16

Elräkningen kan under de kyligare månaderna kan vara särskilt kostsamma. Lyckligtvis finns det många enkla sätt att minska din elförbrukning, så att du kan spara pengar och samtidigt hjälpa miljön.

Här är tre tips som du kan använda för att börja minska din elförbrukning:

1. Byt till energisnåla apparater

Att byta till energisnåla apparater är en effektiv metod för att sänka elförbrukningen i hemmet. En apparat som är energieffektiv förbrukar mindre el än en motsvarande som inte är det. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man väljer en energisnål apparat, såsom energimärkning, storlek, funktioner och effektivitet.

Energimärkning är ett sätt att klassificera apparater efter hur energieffektiva de är. I Europa används en skala från A+++ (mycket energisnål) till D (minst energisnål) för att indikera apparaternas energiförbrukning. Att välja en apparat med högsta energiklass är ett bra första steg för att minska elförbrukningen.

2. Se över husets isolering

Isoleringsvärdet på din fastighet kommer i allra högsta grad att påverka hur pass mycket el som du förbrukar. Hus med god isolering kräver mindre energi för att hålla en behaglig temperatur, vilket gör dem mer energieffektiva och billigare att driva på lång sikt.

För att minska din elförbrukning kan du se över husets isolering genom att kontrollera om det drar luft någonstans, samt inspektera fönster och dörrar och andra områden där värme kan komma ut.

3. Släck lampor när du lämnar rummet

Att låta lamporna vara tända när du lämnar ett rum är en av de största och mest onödiga elförstörarna man kan göra.

Du bör släcka alla onödiga lampor som står på när du inte är i rummet. Om möjligt bör du även överväga att installera LED-lamprt, som förbrukar mindre el än vanliga glödlampor och kan spara pengar på lång sikt.